Zakończono inwestycję w ramach dotacji z budżetu Województwa Łódzkiego "Infrastruktura sołecka na plus"
Zakończono realizację projektu „Stworzenie oferty spędzania czasu wolnego poprzez budowę altany ogrodowej z piecem do chleba i wędzarnią oraz piwniczką ogrodową w Nowym Wylezinie”, współfinansowanego z Budżetu Województwa Łódzkiego w ramach dotacji „Infrastruktura Sołecka na plus”.
Zadanie obejmowało budowę altany ogrodowej o powierzchni 35 m2 z piecem do chleba i wędzarnią. Dach altany dwuspadkowy, kryty gontem bitumicznym. Altana wyposażona w 2 stoły o długości 2 m oraz 4 ławy do siedzenia z oparciem. Na krótszej ścianie altany został wybudowany piec do chleba z wędzarnią i blatem roboczym. Ściany zewnętrzne pieca murowane z bloczków Solbet 12 cm. Wnętrze pieca z cegły szamotowej izolowanej matą ceramiczną oraz perlitem. Palenisko wędzarni z cegły szamotowej, boki oraz sklepienie z cegły czerwonej. Wnętrze komory wędzarniczej wyłożone płytkami granitowymi. Elewacja otynkowana i pomalowana na biało. Blat, cokoły i gzymsy z cegły czerwonej klasa 15. Drzwi do wędzarni drewniane z okuciami, do palenisk metalowe. W altanie ułożono kostkę. Obok altany wybudowano piwniczkę ogrodową z betonu wysokiej klasy o wymiarach 2,4 m x 3,5 m, o łukowym sklepieniu. Całość została zwieńczona nasadzeniem drzewek i roślin ozdobnych.
Zrealizowana inwestycja poszerzyła ofertę spędzania wolnego czasu. Dała możliwość organizowania spotkań i imprez na większą skalę, a wybudowanie pieca do chleba i wędzarni pozwala organizować szkolenia i warsztaty, kultywujące tradycyjne metody wytwarzania tych produktów. To z kolei wpływa na podniesienie kompetencji i umiejętności mieszkańców i jest okazją do zacieśniania więzi międzypokoleniowych, integracji wszystkich uczestników i zwiększenia aktywności lokalnej.
Wartość całkowita projektu: 100 342,92 zł, dotacja z budżetu Województwa Łódzkiego 100 000 zł.
Metryka
- AutorTeresa Słoma
- Data2022-12-30
W dniu 1 sierpnia 2022 roku Gmina Kowiesy podpisała umowę z Województwem Łódzkiem na realizację grantu pn. Stworzenie oferty spędzania czasu wolnego poprzez budowę altany ogrodowej z piecem do chleba i wędzarnią oraz piwniczką ogrodową w Nowym Wylezinie w ramach konkursu "Infrastruktura sołecka na plus". Projekt zakłada wybudowanie prostokątnej altany ogrodowej z piecem do chleba i wędzarnią, budowę piwniczki oraz ułożenie kostki pod altaną i nasadzenie drzew i roślin ozdobnych.
Wymiary altany:
- powierzchnia - 35 m2,
- szerokość - 5 m,
- długość - 7 m,
- wysokość kalenicy 4,05 m.
Altana zostanie zamontowana na posadzce z kostki betonowej o grubości 6 cm. Altana zostanie wyposażona w 2 stoły o długości 2 m i szerokości 0,9 m oraz 4 ławy z oparciem. Stoły i ławy wykonane z drewna.
Na krótszej ścianie altany zostanie wybudowany piec do chleba z wędzarnią i blatem roboczym.
Wymiary:
- szerokość - 3130 mm,
- głębokość - 1479 mm,
- wysokość bez komina – 2261 mm.
Ściany zewnętrzne pieca zostaną wykonane z bloczków Solbet 12 cm. Wnętrze pieca z cegły szamotowej izolowanej matą ceramiczną oraz perlitem. Palenisko wędzarni (pośrednie) z cegły szamotowej, boki z cegły czerwonej oraz sklepienie. Wnętrze komory wędzarniczej wyłożone płytkami granitowymi. Elewacja otynkowana. Blat, cokoły i gzymsy z cegły czerwonej klasa 15. Drzwi do wędzarni i palenisk metalowe.
W ramach projektu zostanie również wykonana piwniczka ogrodowa o wymiarach:
- szerokość 2,4 m,
- długość 3,5 m,
- wysokość 2,5 m.
Piwniczka o łukowym sklepieniu zbudowana będzie z betonu wysokiej klasy, pokrytego zewnętrzną warstwą masy bitumicznej, co zabezpieczy budowlę przed erozją i kruszeniem powstającym wskutek działania wód gruntowych bądź opadowych. Piwnica wyposażona będzie w otwory wentylacyjne i drewniane drzwi.
W celu wydzielenia strefy rekreacyjnej (boisko) od strefy „village cooking” zostaną posadzone drzewa i rośliny ozdobne.
Wartość całkowita projektu: 100.158,00 zł, kwota dotacji: 100.000,00 zł.
Dobudowanie dużej altany, pieca do chleba z wędzarnią i piwniczki wzbogaci ofertę spędzania czasu wolnego mieszkańców sołectwa oraz okolicznych wsi z terenu gminy Kowiesy. Dzieki inwestycji Koło Gospodyń Wiejskich będzie miało możliwość organizowania warsztatów kulinarnych, głównie z zakresu wypieku chleba metodą tradycyjną, robienia przetworów z owoców i warzyw oraz wędzenia wędlin, ryb i serów. W piwniczce będzie można przechowywać wędzone produkty i przetwory.