Stworzenie oferty spędzania czasu wolnego poprzez budowę altany ogrodowej z piecem do chleba i wędzarnią oraz piwniczką ogrodową w Nowym Wylezinie

Zakończono inwestycję w ramach dotacji z budżetu Województwa Łódzkiego "Infrastruktura sołecka na plus"

Logo dotacji Urzędu Marszałkowskiego w Łodzi

Zakończono realizację projektu „Stworzenie oferty spędzania czasu wolnego poprzez budowę altany ogrodowej z piecem do chleba i wędzarnią oraz piwniczką ogrodową w Nowym Wylezinie”, współfinansowanego z Budżetu Województwa Łódzkiego w ramach dotacji „Infrastruktura Sołecka na plus”.

Zadanie obejmowało budowę altany ogrodowej o powierzchni 35 m2 z piecem do chleba i wędzarnią. Dach altany dwuspadkowy, kryty gontem bitumicznym. Altana wyposażona w 2 stoły o długości 2 m oraz 4 ławy do siedzenia z oparciem. Na krótszej ścianie altany został wybudowany piec do chleba z wędzarnią i blatem roboczym. Ściany zewnętrzne pieca murowane z bloczków Solbet 12 cm. Wnętrze pieca z cegły szamotowej izolowanej matą ceramiczną oraz perlitem. Palenisko wędzarni z cegły szamotowej, boki oraz sklepienie z cegły czerwonej. Wnętrze komory wędzarniczej wyłożone płytkami granitowymi. Elewacja otynkowana i pomalowana na biało. Blat, cokoły i gzymsy z cegły czerwonej klasa 15. Drzwi do wędzarni drewniane z okuciami, do palenisk metalowe. W altanie ułożono kostkę. Obok altany wybudowano piwniczkę ogrodową z betonu wysokiej klasy o wymiarach 2,4 m x 3,5 m, o łukowym sklepieniu. Całość została zwieńczona nasadzeniem drzewek i roślin ozdobnych.

Zrealizowana inwestycja poszerzyła ofertę spędzania wolnego czasu. Dała możliwość organizowania spotkań i imprez na większą skalę, a wybudowanie pieca do chleba i wędzarni pozwala organizować szkolenia i warsztaty, kultywujące tradycyjne metody wytwarzania tych produktów. To z kolei wpływa na podniesienie kompetencji i umiejętności mieszkańców i jest okazją do zacieśniania więzi międzypokoleniowych, integracji wszystkich uczestników i zwiększenia aktywności lokalnej.

Wartość całkowita projektu: 100 342,92 zł, dotacja z budżetu Województwa Łódzkiego 100 000 zł.

  • autor: Teresa Słoma, data: 2022-12-30
  • Zdjęcie przedstawia widok altany, pieca do chleba i piwniczki
  • Widok altany, pieca do chleba i piwniczki
  • Piec chlebowy
  • Piec chlebowy
  • Stoły i ławy
  • Stoły i ławy

9k=

W dniu 1 sierpnia 2022 roku Gmina Kowiesy podpisała umowę z Województwem Łódzkiem na realizację grantu pn. Stworzenie oferty spędzania czasu wolnego poprzez budowę altany ogrodowej z piecem do chleba i wędzarnią oraz piwniczką ogrodową w Nowym Wylezinie w ramach konkursu "Infrastruktura sołecka na plus". Projekt zakłada wybudowanie prostokątnej altany ogrodowej z piecem do chleba i wędzarnią, budowę piwniczki oraz ułożenie kostki pod altaną i nasadzenie drzew i roślin ozdobnych.

Wymiary altany:

  • powierzchnia - 35 m2,
  • szerokość - 5 m,
  • długość - 7 m,
  • wysokość kalenicy 4,05 m.

Altana zostanie zamontowana na posadzce z kostki betonowej o grubości 6 cm. Altana zostanie wyposażona w 2 stoły o długości 2 m i szerokości 0,9 m oraz 4 ławy z oparciem. Stoły i ławy wykonane z drewna.

Na krótszej ścianie altany zostanie wybudowany piec do chleba z wędzarnią i blatem roboczym.  

Wymiary:

  • szerokość - 3130 mm,
  • głębokość - 1479 mm,
  • wysokość bez komina – 2261 mm.

Ściany zewnętrzne pieca zostaną wykonane z bloczków Solbet 12 cm. Wnętrze pieca z cegły szamotowej izolowanej matą ceramiczną oraz perlitem. Palenisko wędzarni (pośrednie) z cegły szamotowej, boki z cegły czerwonej oraz sklepienie. Wnętrze komory wędzarniczej wyłożone płytkami granitowymi. Elewacja otynkowana. Blat, cokoły i gzymsy z cegły czerwonej klasa 15. Drzwi do wędzarni i palenisk metalowe.

W ramach projektu zostanie również wykonana piwniczka ogrodowa o wymiarach:

  • szerokość 2,4 m,
  • długość 3,5 m,
  • wysokość 2,5 m.

Piwniczka o łukowym sklepieniu zbudowana będzie z betonu wysokiej klasy, pokrytego zewnętrzną warstwą masy bitumicznej, co zabezpieczy budowlę przed erozją i kruszeniem powstającym wskutek działania wód gruntowych bądź opadowych. Piwnica wyposażona będzie w otwory wentylacyjne i drewniane drzwi.

W celu wydzielenia strefy rekreacyjnej (boisko) od strefy „village cooking” zostaną posadzone drzewa i rośliny ozdobne.

Wartość całkowita projektu: 100.158,00 zł, kwota dotacji: 100.000,00 zł.

Dobudowanie dużej altany, pieca do chleba z wędzarnią i piwniczki wzbogaci ofertę spędzania czasu wolnego mieszkańców sołectwa oraz okolicznych wsi z terenu gminy Kowiesy. Dzieki inwestycji Koło Gospodyń Wiejskich będzie miało możliwość organizowania warsztatów kulinarnych, głównie z zakresu wypieku chleba metodą tradycyjną, robienia przetworów z owoców i warzyw oraz wędzenia wędlin, ryb i serów. W piwniczce będzie można przechowywać wędzone produkty i przetwory.

Wstecz

baner toplayer
życzenia wielkanocne